Semnificaţia Kiai-ului, strigătul specific Karate-ului

Autor> Cedric Parcinski

traducere> Eusebiu TIHAN

Acest articol este scris pentru a demistifica legenda despre „strigătul care ucide”, strigăt fundamental în artele marţiale cât şi pentru a nu nega existența kiaiului în mod corespunzător. O legendă este chiar cea a lui Musashi și lupta sa cu un scorpion, atunci când, omul se prăbușește după ce adversarul i-a strigat „urletul care ucide”.

În primul rând, să analizăm semnificația cuvântului „Kiai (japonez), Chi-yi sau Qi-i sau Fa-sheng (în China), Het (vietnamez) sau Kihap (coreeană). Ki = energie internă (voința spiritului) Aï = Uniunea (reunire …) De asemenea, găsim aceste cuvinte în arta creată de Sensei Ueshiba O, şi anume, Aikido (Ai Ki Do).

Care este sunetul la care ne aşteptăm ? Este la fel ca sunetul exprimat de cântăreți sau de jucătorul de tenis.

Care este mecanismul de a crea acest sunet ? Acest lucru este creat prin contracția musculaturii abdominale care va comprima diafragma și astfel va expulza aerul din partea inferioară a plămânilor.

În artele marțiale japoneze, Kiai este legat de ideea de „atac final și decisiv” și, în principiu, dacă această uniune este sincronizată, nu poate exista un lanț ce va urma deoarece, așa cum tocmai am spus, va fi ultima mișcare, așa că va urma, de exemplu, doar o serie de tehnici pentru a crea o deschidere, dar în nici un caz nu poate exista o secvență în spatele Kiai-ului. Așadar, fiți atenți, aceasta este numai teoria ultimei mișcări.

Este oare un strigăt voluntar ? În sport, cum ar fi disciplinele sportive precum haltere sau tenis, acest strigăt este involuntar, este expresia efortului care acționează în mod natural. Acest lucru ar trebui să aibă aceași semnificaţie şi pentru artele marțiale. Din păcate, în mod frecvent, aceste strigăte finale sunt exprimate în mod voluntar și în Karate-Do, de exemplu, în executarea kata (mai puțin în kumite). Am auzit participanţi în concursuri care şuieră la orice mişcare. Acesta nu este nicidecum un Kiai

De fapt, Kiaï este legat de o respirație aparte iar acest subiect este foarte vast. Dacă cineva dorește să-l aprofundeze, un articol ar fi insuficient, ar fi nevoie de o carte care să detalieze toate mecanismele funcționale şi structurale.

Explicații: În kata este deja stabilit momentul în care urmează să fie exprimat un Kiaï audibil (vorbesc de sunete deoarece Kiaï poate fi chiar şi tăcut). Dar faptul că, în Kata, mintea practicantului este adesea ocupată, exprimând Kiaï-ul într-o mișcare, în timp ce mintea ar trebui să fie ocupată doar cu desfăşurarea mișcării. În kumite, este exact același lucru, pentru a arăta arbitrilor că lovitura dată este puternică, cu kime, acest strigăt este exprimat numai în acest scop (în detrimentul probabil unei eficacități reale a loviturii).

Acest strigăt voluntar poate avea un ton diferit și, poate să se îndrepte spre sunetele Hi, ho, hop, ha, er, Hmm etc … dar nu contează, fiecare karate-ka îşi are propriul Kiai.

Cum se poate recunoaște un adevărat kiaï în comparație cu un simplu strigăt (Kiaï simulat) ?

În general, strigătul este scurt și trebuie sincronizat cu mișcarea și efortul (de exemplu, la plecarea săgeții din Kyudo). De asemenea, recunoaștem un strigăt care este propulsat de gât și nu de rezultatul contracției abdominale (așa cum s-a explicat mai sus). Foarte des, atunci când sunt efectuate de către începători (da, chiar și centuri negre, care sunt, de asemenea începători, cel puțin pentru mine. – nota lui Cedric Parcinski), care începe să strige înainte de a executa mișcarea și durează mult timp după finalizarea mișcării.

Poate un Kiaï să fie exprimat fără acțiune de mișcare sau de tehnică ?  Da, de exemplu putem foarte bine să lansăm un kiai în poziția „Hachiji Dachi”.

Poate un kiaï să fie tăcut ? Da, Kiaï poate fi tăcut, de exemplu prin expulzarea aerului prin nas, nu va ieși niciun sunet.

Explicația rațională și logică, în afară de orice considerație spirituală a legendei „Shout Who Kills”.

Din partea mea cred că explicația este relativ simplă (spun în opinia mea și nu este asigurarea acurateței).

Dacă luăm exemplul kenjutsu (剣術?, « tehnica luptei cu sabia »), o zecime dintr-o secundă de neatenție va duce la moarte, de ce ? Dacă strigătul este scurt și brusc în timpul unei confruntări, adversarul va auzi acest strigăt, iar creierul său va fi atent să analizeze acest sunet care îl va face să piardă câteva mii de secunde, timp suficient pentru a nu avea nicio reacție de apărare în acel moment de atac. Ar putea fi efectuat un experiment cu o persoană cu deficiențe de auz și sunt sigur că sunetul nu va avea niciun efect asupra reacției sale.

Un exemplu bun de a lucra în Karate este „Sen no sen” și astfel se poate judeca efectul Kiaï-ului. O experienta pe care o am de multe ori cu partenerii în Ju Kumite, în pozitia Fudo Dachi, nu mă aștept la nici un moment de pază sau atac de la partener, în acel moment, când am lansat un kiai.  Dacă veţi face experiența, veţi percepe „efectul de ezitare al partenerului în momentul atacului său, desigur că acest lucru este valabil pentru începători, un karateka cu o experiență de peste 20 de ani ” va rămâne surd ” la Kiaï (deși uneori …).

Notă: Kiai-ul dvs. trebuie exprimat cu voința minții voastre în scopul acțiunii ofensive. Acest moment se va pierde în beneficiul atacatorului cu o Katana asigură moartea adversarului său (dar rezultatul va fi similar cu karate dacă o lovitură întâlnește un kime, timing, forţă explozivă, puncte sensibile …).

Poate că aceasta este o explicație logică și „pământeană” a legendei „strigătului care ucide” ?

Desigur, mulți se vor împotrivi concepţiei mele de bază și foarte simpliste despre Kiai și, vor argumenta că, în spatele Kiai sălăşluişte o dimensiune spirituală și o putere imaterială din care derivă multe arte marțiale (Kiai Jutsu, fără atingere etc. ….). Celor care nu au suficientă experiență şi profunzime în aceste arte nu vor ţine cont de părerea mea. Nu pun în nici un caz la îndoială faptul că, explicațiile ar putea fi mult mai avansate, dar eu sunt, un om , „cu picioarele pe pământ “…

Sunt doar un om și nu știu totul și pot să greșesc..

Voi vorbi despre „Ki” într-un articol viitor, pentru că există multe de spus despre acest subiect (ce se va referi la toate artele marțiale și filosofia asiatică). Deși nu putem defini din punct de vedere științific și atinge esenţa Ki-ului, simţim că acesta este prezent și că există o explicație a mecanismului în corpul uman (la fel ca exemplul cu adrenalina, care a fost descoperită în laboratoare dar rămâne impalpabilă dimensiunii noastre).

Acum, este momentul pentru tine, dragă karateka, de a descoperi adevărul și astfel, este răspunderea ta, ca, prin uşa lăsată de mine puţin întredeschisă, să te strecori, pentru a face o incursiune și astfel, să îţi creezi propriul tău punct de vedere referitor la Kiai (nu Ki, care va face obiectul unui alt articol)

Îmi pare rău că nu am putut să vă dau un răspuns mult mai clar pe această temă, ci, pur și simplu doar un posibil răspuns, tangibil la această mistificare a „strigătului care ucide”.

Zen

Despre admin

Psiholog-psihoterapeut, terapeut Practici traditionale
Acest articol a fost publicat în autoaparare, karate-do shotokan, Kiai și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.